ratunku !
monia2: Adam miał kłebek sznurka o długości 7,5 m. Połowę sznurka zabrała mama do powieszenia bielizny.
Ojciec do związania paczki wziął dwie trzecie pozostałej części. Brat, z czystej złośliwości
odciął połowę tego, co zostało. Dwie piąte reszty sznurka zabrała siostra, aby związać supełek
dla zapamiętania czegoś bardzo ważnego. Jaka część sznirka została Adamowi? Ile to metrów?
27 wrz 17:44
Vrael: Oznaczmy sobie długość sznurka jako x.
Czynnosci będę wykonywał po kolei, tak jak podano to w zadaniu.
| | x | | x | |
1) x− |
| = |
| − tyle zostalo po tym jak zabrala mama.
|
| | 2 | | 2 | |
| | x | | 2 | | x | | x | |
2) |
| − ( |
| *{ |
| )= |
| − tyle zostalo po ojcu
|
| | 2 | | 3 | | 2 | | 6 | |
| | x | | 2 | | x | | x | |
4) |
| −( |
| * |
| = |
| − końcowa długość jaka mu pozostała.
|
| | 12 | | 5 | | 12 | | 20 | |
Teraz wystarczy za x podstawic podaną w zadaniu długość i mamy rozwiazane zadanko
27 wrz 18:01
monia2: temet brzmi:
działania na ułamkach dziesiętnych.
27 wrz 18:43
Vrael: Chyba nie stanowi dla Ciebie problemu zamienienie ulamkow zwyklych na dziesietne? Wysil sie
troche
27 wrz 19:07