TRYGONOMETRIA
Zibon: Mam do rozwiązania takie równania i nierówności trygonometryczne czy moglibyście dać wskazówki,
nie proszę zrobienie zadania

(tgx + ctgx)
2 = 1
|cosx| + sinx = 1
9 wrz 17:45
q: a) w pierwszym sprzeczność
b) dla cos(x) >= 0:
cos(x) + sin(x) = 1
dla cos(x) < 0:
−cos(x) + sin(x) = 1
| | π | |
// w tym podpunkcie korzystalem z zaleznosci: cos(x) = sin( |
| − x), oraz ze wzoru na sume |
| | 2 | |
(roznice) sinusow
| | π | |
c) tg(a + |
| ) = −ctg(a), skorzystaj z tej zaleznosci |
| | 2 | |
9 wrz 18:07
q: a) (...) skorzystaj ze wzoru skroconego mnozenia (a + b)2 = a2 + 2ab + b2 i z tego, ze tg(x)
* ctg(x) = 1
9 wrz 18:09