liczby zespolone
Róża: Na płaszczyźnie zespolonej znaleźć obraz graficzny zbioru A{z∊C: |(Imz}2+5Imz+6|<Rez}
9 wrz 17:44
Basia:

z = x+y*i
Imz = y
Rez = x
czyli masz "szkolną" nierówność
|y
2+5y+6| < x
−x < y
2+5y+6 < x
wykres x= y
2+5y+6 = (y+2)(y+3) to to czerwone
i mamy
y
2+5y+6 < x czyli to będzie "wnętrze" tej paraboli (filolet)
−x < y
2+5y+6
x > −(y
2+5y+6)
x = −(y
2+5y+6) = −(y+2)(y+3) wykres to to niebieskie
wykres x > −(y
2+5y+6) to zewnętrze tej paraboli (zielone)
rozwiązanie to część wspólna (żółte kropki)
9 wrz 18:02
Róża: a w A={x∊C: |z−3i+3|>1, ReZ≥−5} to bedzie cała powierzchnia od −5 na osi x w prawo bez koła o
środku (−3,3) o promieniu 1?
9 wrz 20:01