rozwiązywanie równań z funkcjami trygonometrycznymi
olkaq: Hey mam taki problemik ( a nawet kilka ) pomożecie

a) |sinx| − cosx = 0
| | 1 | |
c) |
| + cosx = cosx + 1 |
| | cosx | |
d) (1 − tgx)(1 + ctgx) = ctgx
9 wrz 17:38
olkaq:
9 wrz 18:46
Tadeusz:
b)
sinx=t gdzie t ....
t
2−1/2t>0 .... itd −
9 wrz 18:52
olkaq: Niestety nie rozumiem twojego zapisu

9 wrz 18:53
Tadeusz:
c) cosx≠0 ... redukuj ... wymnażaj ... −
9 wrz 18:53
Tadeusz:
d) .. założenia ...
1+ctgx−tgx−1=ctgx
tgx=0 czyli ... −
9 wrz 18:58
Tadeusz:
a)
|sinx|=cosx
sinx=cosx ⋁ sinx=−cosx ... itd −
9 wrz 19:02
ZKS:
Hmm a jeżeli cos(x) < 0?
9 wrz 19:10
9 wrz 19:29
ZKS:
a)
|sin(x)| − cos(x) = 0
|sin(x)| = cos(x)
Zauważamy że lewa strona równania jest większa bądź równa 0 więc aby to równanie miało
rozwiązanie należy założyć że prawa strona równania jest większa bądź równa 0 ponieważ
dla ujemnych wartości prawej strony mamy równanie sprzeczne
założenie cos(x) ≥ 0 ⇒ x ∊ ?. Podnosimy obustronnie do kwadratu i otrzymujemy
sin2(x) = cos2(x) przekształcamy dalej
cos2(x) − sin2(x) = 0 [korzystamy ze wzoru cos(2x) = cos2(x) − sin2(x)]
cos(2x) = 0.
Teraz wystarczy dokończyć uwzględniając wyżej wymienione założenie.
9 wrz 19:29
olkaq: a jak to zrobić inaczej bo ja nie znam wzoru : cos(2x) = cos2
(x) − sin
2(x)
9 wrz 20:02
ZKS:
To rozbijasz na moduł
|sin(x)| = cos(x)
sin(x) = ±cos(x).
9 wrz 20:04