pytanie
limak: mam pytanie: czy jak mam podane np 3 czy 4 funkcje to pole obszaru moge liczyc i calka
oznaczona i podwojna czy od czego to zalezy?
9 wrz 17:31
Basia: nie da się tego tak całkiem ogólnie opisać
zazwyczaj, jeżeli to są funkcje jednej zmiennej, najwygodniej to sobie rozrysować
wyznaczyć granice całkowania i liczyć zwykłe pojedyncze całki
najlepiej będzie jak podasz treść zadania
wtedy będzie można coś powiedzieć dokładniej i na pewno.
9 wrz 17:40
Krzysiek: pole obszaru ograniczonego krzywymi na płaszczyźnie zawsze liczysz za pomocą całki podwójnej
(choć czasem tego nie widać..)
D={a≤x≤b;f(x)≤y≤g(x)}
P=∫∫Ddydx=∫ab∫f(x)g(x)dydx=∫ab(g(x)−f(x))dx
i z reguły z tej ostatniej postaci liczysz pole ograniczone krzywymi licząc jedną całkę
9 wrz 17:40
limak: Krzysiek skoro zawsze licze podwojna to kiedy licze oznaczona w koncu?
9 wrz 18:29
Krzysiek: no przecież zawsze liczysz całkę oznaczoną...
przypatrz się temu co wyżej napisałem, zapewne miałeś podane że pole pod wykresem funkcji f(x)
w granicach [a,b] to ∫abf(x)dx
ale równie dobrze to możesz zapisać za pomocą całki podwójnej ∫ab∫0f(x)dydx.
9 wrz 18:42