Wyznacz najmniejszą oraz największą wartość funkcji
Henio: Wyznacz najmniejszą oraz największą wartość funkcji f=2/(2x−1), Df= <−4,−2>
9 wrz 17:29
Basia:
| | 2 | | 1 | | 1 | |
f(x) = |
| = |
| = |
| |
| | 2x−1 | | 2(x−12) | | x−12 | |
jeżeli nie wiesz jak się ta funkcja zachowuje naszkicuj sobie wykres
ale to jest funkcja przedziałami malejąca
maleje w przedziale (−
∞;
12) i maleje w przedziale (
12;+
∞)
no to tym bardziej jest malejąca w przedziale <−4;−2>
no a skoro maleje to
największą wartością jest f(−4) = ............... (policz)
a najmniejszą f(−2) = ................... (policz)
9 wrz 17:37