.
Martyna: zadanie 1pkt bez rysunku.Prosze o pomoc
Objętość sześcianu jest równa 6√6. Przekątna tego sześcianu ma długość?
9 wrz 17:28
sysy: jaki jest wzór na V sześcianu?
9 wrz 17:33
sysy: V=a3 przyrównaj to i oblicz a
9 wrz 17:34
Martyna: odpowiedzi możliwe to a−3√2 b−6√3 c− 3√6 d √9
9 wrz 17:36
Mila:
Łatwiej Ci będzie skorzystać najpierw ze wzoru na przekątną i sprawdzać po kolei
a) d=a√3 i d=3√2
a√3=3√2 /*√3
3a=3√6
a=√6
V=a3=(√6)3=√63=6√6
d=3√2
zgadza się.
Dla przećwiczenia sprawdź w pozostałych przypadkach.
9 wrz 17:49