geometria
Patrycja: Zadanie geom. prosze o pomoc
Sprawdzić ze krzywa 6xy +8y2−12x−26y+11=0 jest hiperbola, oraz w układzie OXY znalezc jej
wierzchołki, ogniska, równania osi, równania kierownic.
Rozwiązanie....
Korzystajac z tego ze po obrocie i przesunieciu bedzie cos takiego:
Ax"2+By"2+C=0, gdzie C=W/w, A+B=p, A*B=w mam:
9x"2−1y"2−9=0 i jak podziele przez 9 to mam 1x"2−(y"2)/9=1
i dla czegos takiego umiem policzyc te ogniska itp... o ile a moze byc mniejsze od b
I co z tym dalej..?
W−duzy wyznacznik
w−maly wyznacznik
p− slad
9 wrz 17:09