liczby wymierne
bla bla: ile liczb wymiernych znajduje się wsród liczb
−2 ; 0 ; 11π ; √279 ; −2,3(45) ; 3√4
27 wrz 16:51
kemotek: Trzy.
27 wrz 17:24
bla bla: a ktore i dlaczego

bo z mojego punktu widzenia to wszystkie by pasowały...
27 wrz 17:30
Wydi: wymierne to te które można zapisać w postaci ułamka zwykłego !
| | −2 | | 0 | |
np. −2= |
| , 0= |
| etc. |
| | 1 | | 5 | |
27 wrz 19:28
Wydi: odpowiedz sobie na pytanie dlaczego 3
27 wrz 19:29
bla bla: jak dla mnie to wszystkie oprócz ostatniej liczby....
27 wrz 19:57
marzena: wśród tych liczb są 4 wymierne:
−2 j.w.
0 j.w.
| | 19 | | 129 | |
i podchwytliwie liczba −2,3(45)=−2 |
| =− |
| |
| | 55 | | 55 | |
27 wrz 22:05
Bogdan:
Tak jest marzeno, masz rację, nie zgadzam się jednak z określeniem "podchwytliwe",
nie ma tu nic podchwytliwego.
27 wrz 22:11
tj: ∊←⇔∊≥≈≠▱
6 lis 19:52