Przesunięcia wykresu funkcji
Proximite: Mógłby mi ktoś wyjaśnić to zadanie?
Wyznacz wzór funkcji g, której wykres powstał po przesunięciu wykresu funkcji f równoległe do
osi x o
podany wektor.
a) f(x)=x+2, [−4, 0]
b) f(x)=|x|, [3, 0]
c) f(x)=x
3, [5, 0]
9 wrz 17:02
Basia:
jeżeli wykres y = f(x) przesuwasz o wektor [p;q] dostajesz wykres funkcji
g(x) = f(x−p) + q
(d) p = −6 q=0
| | 1 | |
g(x) = f(x−(−6)) = f(x+6) = |
| |
| | x+6 | |
pozostałe postaraj się już sam zrobić
9 wrz 17:16
pigor: ..., patrz i wyciągnij sobie wniosek .
a) f(x)= x+2 i [−4,0] ⇒ f(x)−0= x−(−4)+2 ⇔ f(x)= x+4+2 ⇔ f(x)= x+6 ;
b) f(x)= |x| i [3,0] ⇒ f(x)−0= }x−3| ⇔ f(x)=|x−3| ;
c) f(x)= x
3 i [5,0] ⇒ f(x)− 0= (x−5)
3 ⇔ f(x)=(x−5)
3 ;
| | 1 | | 1 | | 1 | |
d) f(x)= |
| i [−6,0] ⇒ f(x)−0= |
| ⇔ f(x)= |
| i x≠−6 . ... |
| | x | | x−(−6) | | x+6 | |
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
wniosek

y=f(x) i [a,b] − wektor przesunięcia ⇒ y−b= f(x−a) ⇔
y=f(x−a)+b i a,b∊
R
9 wrz 17:23