Równania wymierne
rokoko: [N[skrajnymi wyrazami proporcji są 9 i 32 a suma wyrazów środkowych jest równa 34
Oblicz wyrazy środkowe]]
9 wrz 16:53
pigor: ..., no to np. tak : niech x= ? − szukany jeden z wyrazów środkowych proporcji, to
z warunków zadania 34−x= ? − szukany drugi wyraz środkowy, a z własności proporcji
mamy równanie :
9 : x = (34−x) : 32 ⇔ 9*32 = x*(34−x) ⇔ x2−34x = 288 /+172 ⇔
⇔ (x−17)2= 288+289 ⇔ |x−17|= √577 ..., no to baw sie teraz dalej, bo mnie
wydaje się, że autor zadania nie jest świnią i dobrał ładniejsze dane liczby , dlatego
sprawdź, czy nie pomyliłeś się w danych . ...;
9 wrz 23:02
9 wrz 23:05
pigor: o kurcze miało być −288 po prawej stronie, no to czas
na mnie i idę sobie spokojnie oglądać finał tenisa US ..
9 wrz 23:11