Wykaż, że:
Anser: | | 1 | | 1 | |
( |
| − |
| )−12=2 |
| | 2√5−2 | | 2√5+2 | |
9 wrz 16:45
asdf: no to wykaz, na gotowca czekasz?
9 wrz 16:49
Anser: Owszem, czekam. Gdyby było mi to łatwo ogarnąć, to nie umieszczałbym tego tutaj. A Tobie
dziękuję za jakże wielkoduszną pomoc.
9 wrz 18:11
Basia: sprowadź wyrażenie z nawiasu do wspólnego mianownika;
wiesz jak to zrobić ?
9 wrz 18:13
myślicielkaaaa: najpierw musisz zrobić wspólny mianownik, czyli pomnożyć jeden przez drugi
9 wrz 18:14
Anser: Sprowadziłem do wspólnego mianownika.
9 wrz 18:23
Basia: i jaki masz wynik ?
9 wrz 18:27
9 wrz 18:30
Basia: niestety to nie jest poprawne; poczekaj chwilę
9 wrz 18:33
Basia:
wspólny mianownik = (2
√5−2)(2
√5+2) = (2
√5)
2 − 2
2 = 4*5 − 4 = 16
| 1*(2√5+2) − 1*(2√5−2) | |
| = |
| (2√5−2)(2√5+2) | |
| 2√5+2−2√5+2 | | 4 | | 1 | |
| = |
| = |
| |
| 16 | | 16 | | 4 | |
(
14)
−1/2 = ((
14)
−1)
1/2 = 4
1/2 =
√4 = 2
9 wrz 18:38
Anser: Dziękuję serdecznie.
Czyli moim błędem było pomylenie znaków przy mnożeniu...
9 wrz 18:46