Da: 1. Motorówka płynęła z prądem rzeki od przystani A do przystani B przez 40 min, a wracała
56 min. Oblicz prędkość motorówki i prędkość prądu rzeki, jeżeli przystanie A i B są
oddalone o 14 km.
23 wrz 14:53
Da: POMOCY !
23 wrz 16:23
Jakub: v1 - prędkość motorówki
v2 - prędkość rzeki
40min = 40/60 = 2/3 h
56min = 56/60 = 14/15 h
v1+v2 = 14km / (2/3)h
v1-v2 = 14 km / (14/15)h
v1+v2 = 21
v1-v2 = 15
Teraz musisz tylko rozwiązać układ równań.
23 wrz 18:02
Da: Dziękuje. A wiesz jak zrobić inne zadania typu : Jubiler ma dwa kawałki stopu złota. W
jednym jest 48 g złota i 2 g miedzi, w drugim 36
g złota i 60 g miedzi. Ile trzeba wziąć z każdego kawałka stopu, aby otrzymać 30 g złota
próby 0,750 ?
lub
Basen ma kształt prostopadłościanu, którego długość jest równa 20 m, a szerokość 15m. Do
basenu wlano 2250 hl wody. Oblicz wysokość wody w basenie.
23 wrz 19:27