prosze o pomoc
PROSZE_O_POMOC: zmaksymalizuj funkcję Cobba−Douglasa u(x,y) =x13y23 przy warunku x+y=3
9 wrz 16:05
Trivial:
u(x,y) = x1/3y2/3
Z warunku x+y = 3 otrzymujemy y = 3−x. Wstawiamy do równania funkcji
u(x,3−x) = x1/3(3−x)2/3 = 3√x(3−x)2 = φ(x)
Funkcja φ(x) ma ekstrema w tych samych punktach, co φ3(x), zatem wystarczy policzyć ekstrema
funkcji ψ(x) = x(3−x)2. Liczymy pochodną
ψ'(x) = (3−x)2 − 2x(3−x) = 9 − 6x + x2 − 6x + 2x2 = 3x2 −12x + 9 = 3(x−3)(x−1).
Zatem kandydatami na ekstrema są punkty: x1 = 1 oraz x2 = 3.
ψ''(x) = 6x − 12
ψ''(1) < 0 → x1 = 1 to maksimum lokalne; y1 = 3−x1 = 2
ψ''(3) > 0 → x2 = 3 to minimum lokalne
Zatem funkcja u(x,y) przy warunku x+y = 3 osiąga maksimum dla punktu (x,y) = (1,2) i jest to
wartość 3√4.
9 wrz 16:49