geometria - równolegloboki
dobger: Zad. W trójkącie równoramiennym dane są długości podstawy a = 12 cm i wysokości h = 18 cm. W
trójkąt ten wpisano prostokąt w ten sposób, że dwa wierzchołki prostokąta leżą na podstawie, a
po jednym na każdym ramieniu trójkąta, przy czym przekątne prostokąta są równoległe do ramion
trójkąta. Oblicz długości boków prostokąta.
9 wrz 15:15
wredulus_pospolitus:
i problem polega na
9 wrz 15:19
wredulus_pospolitus:
x długośc jednego z boków prostokąta
x wiemy, że tu jest takźe 'x' ponieważ (przekątne są równoległe z bokami trójkąta)
3x = 12 −> x = 4
i np. z Talesa możesz obliczyć y:
9 wrz 15:22
dobger: dzięki wielki

!
9 wrz 15:40