nierówności kwadratowe
marta: 1) x2 − x + 14 ≤ 0
2) −x2 + 8x < 15
9 wrz 13:56
ICSP: i w czym problem ?
9 wrz 14:08
Janek191:

2) − x
2 + 8 x < 15
− x
2 + 8 x − 15 < 0
Δ = 64 − 4*(−1)*(−15) = 64 − 60 = 4
a = − 1 < 0 − ramiona paraboli skierowane są ku dołowi, więc
− x
2 + 8 x < 15 ⇔ x ∊ ( −
∞; 3) ∪ ( 5; +
∞ )
===================================
9 wrz 14:11
marta: a 1 ?
9 wrz 14:13
Janek191:
1) rozwiązujemy podobnie
9 wrz 14:14
marta: b= −1 tak ?
9 wrz 14:19
Janek191:

1) x
2 − x +
14 ≤ 0
Δ = (−1)
2 − 4*1*
14= 1 − 1 = 0
W = (
12 ; 0 )
a = 1 > 0 − ramiona paraboli są skierowane do góry, więc
x
2 − x +
14 ≤ ⇔ x =
12
9 wrz 14:26
Janek191:
Na końcu powinno być : x2 − x + 14 ≤ 0 ⇔ x = 12
9 wrz 14:27