Jak z gęstości wyznaczyć dystrybuantę ?
Ramzi: Jest podana funkcja gęstości
f(x)= 2−0,5x gdy 2<x<4 (większe równe )
0 dla pozost.
I jak wyznaczyć z tego dystrybuantę i wykres ?
9 wrz 12:38
Ramzi: Dystrybuanta bd wynosiła 2x−14x2 ?
9 wrz 13:19
Aga1.:

Chyba ma być tak, ale dobrze byłoby gdyby ktoś rzucił na to okiem.
F(x)=0, dla x≤2
| | 1 | |
F(x)=2x− |
| x2, dla x∊(2,4> |
| | 4 | |
F(x)=1, gdy x>4
9 wrz 13:30
Ramzi: Dziekuje
9 wrz 14:08
wredulus_pospolitus:
| | 1 | |
Masz błąd w dystrybuancie −−− winno być 2x − |
| x2 |
| | 2 | |
oczywiście bierzemy wtedy poprawkę na to co Agnieszka narysowała ... dystrybuanta jest funkcją
NIEmalejącą
9 wrz 14:15
Ramzi: A dlaczego
12 ? nie mnoży się
12 *
12 ?
9 wrz 15:11
wredulus_pospolitus:
taka też dystrybuanta nie może być ... hmmm ... sprawdź jaka jest prawidłowa dystrybuanta ...
bo ani jedna ani druga nie mają żadnego sensu
9 wrz 15:14
Ramzi: To jak możesz to sprawdź .. Bo własnie pytam o dystrybuantę i nie wiem jak ją wyznaczyć z
podanej u góry gęstości .
9 wrz 15:29
ramzi: ? xd
10 wrz 06:23