procenty
zadanie: 1. Jezeli towar tanieje o p%, to wydajac ustalona kwote pieniedzy
mozna go kupic o q% wiecej. Czy powyzsze zdanie jest prawdziwe dla
a) p=50, q =100 ;
b) p=20, q =25 ;
c) p=25, q =20 ;
d) p=60, q =40 ?
Odp.: a. T b. T c. N d. N
x−poczatkowa cena towaru
| x(100−p) | |
| − cena po obnizce o p% |
| 100 | |
y− ustalona kwota pieniedzy
trzeba obliczyc
1. y−x
| | x(100−p) | |
2. y− |
| dobrze? a co dalej? |
| | 100 | |
9 wrz 11:51
irena_1:
c− pierwotna cena
t− pierwotna ilość towaru
k− ustalona kwota
k=c*t
a)
0,5c*2t=ct=k
b)
0,8c*1,25t=ct=k
c)
0,75c*0,8t ≠ ct
d)
0,4c*1,4t ≠ ct
9 wrz 12:10
zadanie: dziekuje
9 wrz 12:23
zadanie: a jest inny sposob?
10 wrz 15:36