Witam, czy mógłby mi ktoś pomóc w zadaniu: Oblicz pole ograniczone krzywymi
monika: Witam, czy mógłby mi ktoś pomóc w zadaniu:
Oblicz pole ograniczone krzywymi:
y=x4, y=2x5
9 wrz 11:33
fx: Narysuj sobie wykresy tych funkcji, określisz granice całkowania i korzystając z całki
oznaczonej obliczysz pole

. Chociaż łatwiej chyba będzie wyznaczyć granice całkowania
algebraicznie.
9 wrz 12:03
monika: A w jaki sposób można obliczyć granice całkowania algebraicznie?
9 wrz 12:43
Aga1.: Rozwiąż układ równań i wylicz x
y=x4
y=2x5
2x5−x4=0
x4(2x−1)=0
i dokończ
9 wrz 13:34