logarytmy
logarytmowo: wykaż prawdziwość zdania
10∊ { x∊R: x<2
log2
7 → x=cos 1/2π}
ooooo mi to rozwiązywał ale ja zakładam osobny watek żeby zrozumieć

i dowiedzieć sie o wasze
opinie
bo po rozwiązaniu to wychodzi coś takiego mi 10 ∊ {x∊R: x<7 → x=0}
27 wrz 16:08
marzena: dobrze rozwiązałeś
10 należy do tego zbioru ponieważ nie spełnia lewej strony implikacji więc więc ta implikacja
jest prawdziwa (jeżeli poprzednik jest fałszywy to cała implikacja jest prawdziwa)
{x∊R: x<7 ⇒ x=0} = {0}∪{x∊R: x≥7}
27 wrz 17:08
logarytmowo: czemu poprzednik jest fałszywy... jakos jasniej sie nie da

jak to uzasadnic w zadaniu
27 wrz 17:23
logarytmowo: a co z takim czymś 0∊{x∊R: x<7 → x=sin π} tez trzeba wykazać prawdziwość
a takie coś jeszcze (A⊂ {x∊C: 2|x ⋀ | x−1| <4} ⋀ B={x∊N: x2<9}) ⇒(A∪B={−2,0,1,2,4} ⋀ |A\B|=2
)
i tu to samo tj. wykaż prawdziwość
27 wrz 17:52