Czy ktoś mógłby sprawdzić czy poprawnie rozwiązuję? Całka potrójna. Pilne!
nowy: Należy obliczyć objętość ograniczoną obszarami z=0, walcem y2+x2=1 i paraboloidą z=y2+x2−2.
Tak więc z rysunku określam że: y2+x2−2 ≤ z ≤ 0
Przyrównuję tę ograniczenia oraz podstawiam współrzędne biegunowe z których wychodzi mi, że
r=√2
No i całka wychodzi ∫dα∫r(∫dz)dr
gdzie
0 ≤ α ≤ 2π
0 ≤ r ≤ √2
r2−2 ≤ z ≤ 0
Czy ktoś mógłby sprawdzić czy do tej pory wszystko jest poprawnie? Całkę już bym dał radę
policzyc stąd, chodzi mi o to czy dobrze określam granice całkowania i czy dobrze przechodzę
na współrzędne biegunowe. Bardzo pilnie mi to potrzebne, bo jutro poprawka i nie chcę
przewalić. Z góry wielkie dzięki!
8 wrz 22:52
nowy: podnoszę do góry, jakby ktoś mógł profesjonalnie szybko sprawdzić byłbym wdzięczny
8 wrz 23:23
Krzysiek: to by było dobrze gdyby nie było jeszcze równania walca...
8 wrz 23:53
nowy: ahh, a byłbyś w stanie wytłumaczyć, jak jeszcze ograniczyć to walcem?
9 wrz 00:01
nowy: Mógłbym to rozdzielić w takim razie na:
objętość walca ograniczoną:
0 ≤ α ≤ 2π
0 ≤ r ≤ 1
−1 ≤ z ≤ 0
i objętość ograniczoną powierzchnią z = −1 i tą właśnie paraboloidą? czyli w tym początkowym
dać
r2 − 2 ≤ z ≤ −1
9 wrz 00:28