matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
granica
#$$:
jak ogarnąć coś takiego?
x
2
−1
lim
2x
2
−x−1
x→1
0
podstawiam 1 i mam [
] czyli
0
(x−1)(x+1)
lim
=
(x−1)(x+
1
2
)
x→1
x+1
4
lim
=
....tak to trzeba zrobić?
x+
1
2
3
x→1
8 wrz 22:49
Piotr:
zgubiłeś 2 w mianowniku
8 wrz 23:02
#$$:
aaa dziękuję bardzo
8 wrz 23:03
Piotr:
8 wrz 23:03
=:
1
2x
2
−x−1=
2
(x−1)(x+
)
2
8 wrz 23:05