wf
rafał: w samochodzie jadącym prostoliniowym odcinkiem szosy z szybkością średnią vśr 60km/h zabrakło
benzyny po 15 minutach jazdy. Kierowca wzruszył więc pieszo z szybkością v=6km/h do stacacji
benzynowej którą minął 3 minuty wcześniej. Oblicz (w km/h) szybkość średnią kierowcy w czasie,
który upłynął od początku podróży do chwili przyjścia na sację benzynową i narysuj wykres s(T)
dla tego czasu.
mógłby mi to ktoś wyjaśić i po,óc rozwiązać to zadanie?
8 wrz 22:00
rafał: ?
8 wrz 22:08
rafał: pomoż i ktoś
8 wrz 22:14
rafał: pomoże mi ktoś
8 wrz 22:16
Pietras: Proste

jeżeli vśr samochodem to 60km/h to na logike każda 1minuta to 1km . Czyli w godzine
pokona 60 km .
1h − 60km
15m − 15 km
3km−3min samochodem
a więc pieszo zajęło mu to pół godziny jeśli prędkosć pieszto to 6km/h .
15 min samochodem 15 km
3km ppieszo do cpnu czyli 30 minut
w 45 minut łącznie pokonał 18km ( samochodem i powrot na stacje pieszo )
Średnia p[redkosc piesz i autem to 18km/45min
1 minuta pieszo to 0.4 km
więc 60*0.4=25
Odp. srednia predkosc piesz i samochodem l,acznie to 24km/h przy podanych danych
8 wrz 23:03
Pietras: 60*0.4 = 24

sorki
8 wrz 23:11