Zbiorem rozwiązań nierówności x>x^2 jest przedział
kamczatka: Zbiorem rozwiązań nierówności x>x2 jest przedział
x−x2>0
x(1−x)>0
x1=0 x2=−1 ale coś tu nie tak bo w odp mam inna odp.
8 wrz 20:21
bezendu:

−x
2+x>0
x
2−x<0
x(x−1)<0
x=0 x=1
x∊(0,1)
8 wrz 20:35
PW: Można bez rysowania i bez żadnej wiedzy o funkcji kwadratowej.
x>x2
oznacza, że rozwiązań należy szukać wśród liczb dodatnich (dla zera i ujemnych x nierówność
jest fałszywa w sposób oczywisty). Skoro tak, to można wykonać dzielenie obu stron nierówności
przez dodatnią x:
1>x, x∊(0,∞)
No i mamy odpowiedź:
zbiorem rozwiazań jest (0,1)
9 wrz 01:18