Wartość logiczna
huministic: Zapisz zdanie używając symboli matematycznych. Oceń wartość logiczną tego zdania. W przypadku
zdania fałszywego podaj jego zaprzeczenie.
e) Pierwiastek trzeciego stopnia liczy (−8) jest większy lub równy zerowej potędze liczby (−5)
f) Iloraz liczy 4 przez (−2) jest niemniejszy od iloczynu liczy 4 i (−2)
g) Kwadrat sumy licz 2 i 5 jest mniejszy lub równy sumie kwadratów liczb 2 i 5
h) Nieprawda, że druga potęga liczy 0,5 jest nie większa niż druga potęga liczby 0,3
8 wrz 20:10
Janek191:
e) 3√−8 ≥ (−5)0 zdanie fałszywe
3√−8 < (−5)0 zdanie prawdziwe ( bo, − 2 < 0 )
f)
4 : ( −2) < 4*(−2) zdanie fałszywe
4 : ( − 2 ) ≥ 4*(−2) zdanie prawdziwe ( bo, − 2 ≥ − 8 )
g)
( 2 + 5)2 ≤ 22 + 52 zdanie fałszywe ( bo, 72 = 49 > 4 + 25 = 29 )
( 2 + 5)2 > 22 + 52 zdanie prawdziwe
h)
~[ 0,52 ≤ 0,32 ] zdanie prawdziwe
i 0,52 ≤ 0,32 zdanie fałszywe ( bo, 0,25 > 0,09 )
9 wrz 12:34
Aga1.: e)(−5)0=1 ale też −2<1.
f) nie mniejszy tzn większy lub równy.
4:(−2)≥4*(−2) zdanie prawdziwe.
W poleceniu jest napisane, podaj zaprzeczenie zdania fałszywego.
9 wrz 13:44