Logarytmy
Ona ona : Mógłby mi ktoś pomóc ? Bo jestem w tym ciemna −.−
log2 64
log4 2
log √2 4
log3 1/81
log2 0,125
log4 8
log √2 32
log5 625
log2 1/1024
log4 1/ 1024
log3 √3
log5 0,04
8 wrz 20:09
8 wrz 20:17
Janek191:
log
a x = b ⇔ x = a
b ; x > 0 a > 0 a ≠ 1
========================================
| | 4 | | 1 | | 1 | | 1 | |
np. log5 0,04 = log5 |
| = log5 |
| = − 2 , bo 5−2 = |
| = |
| |
| | 100 | | 25 | | 52 | | 25 | |
9 wrz 12:38
Janek191:
| | 1 | | 1 | | 1 | |
Np. log2 0,125 = log2 |
| = − 3 , bo 2−3 = |
| = |
| |
| | 8 | | 23 | | 8 | |
9 wrz 14:34
wredulus_pospolitus:
można też dalej pociągnąć:
| | 1 | |
log2 |
| = log2 (8)−1 = log2 (23)−1 = log2 2−3 = −3 |
| | 8 | |
9 wrz 14:41