okrag
stevcio: a) wyznacz równanie okręgu o średnicy AB mając dane A(−4 ; 4) B(−6 ; 2)
b)wyznacz długość boku trójkąta równobocznego wpisanego w ten okrąg
wyszlo mi s=(−5,3)
r=2√2
moge dalej liczyc?
8 wrz 19:53
stevcio: odswiezam
8 wrz 20:16
Antek: Policz dlugosc odcinka AB . polowa tej dlugosci to pronien okregu
Wyznacz srodek odcinka AB −beda to wsplrzedne srodka okregu
Teraz do rownania okregu (x−x
s)
2+(y−y
s)
2=r
2
Jesli ten trojkat ma byc wpisany w ten okrag to masz wyliczony promien okregu . Bedzie to w tym
przypadku promien R (okregu opisanego ma trojkacie )
| | a | |
czyli ze wzoru na R= |
| wiadomo ze x=60stopni wylicz a −dlugosc boku |
| | 2sinx | |
9 wrz 01:00
stevcio: wyszlo mi r=2
rownanie okregu (x+5)2+(y−3)2
zaraz policze reszte
9 wrz 16:51
stevcio: h={p}2/ 2/3
nie wiem co dalej
9 wrz 17:13
Mila:

dane A(−4 ; 4) B(−6 ; 2)
|AB|=
√(−6+4)2+(2−4)2=
√22+22=2
√2
R=
√2− promień okręgu
| | −4+(−6) | | 4+2 | |
S=( |
| , |
| )=(−5,3) |
| | 2 | | 2 | |
(x+5)
2+(y−3)
2=(
√2)
2⇔
(x+5)
2+(y−3)
2=2 równanie okręgu o środku (−5,3) i promieniu R=
√2
b)
a− długość boku Δ równobocznego wpisanego w okrąg o promieniu R=
√2
3
√2=a
√3 /*
√3
3
√6=3a
a=
√6
9 wrz 17:33