Basia:
musisz zapisać funkcję bez wartości bezwzględnej
f(x) = |x
2−x| = |x(x−1)|
x(x−1) = x
2 − x dla x∊(−
∞;0>
f(x) = −x(x−1) = −x
2+x dla x∊(0,1)
x(x−1) = x
2 − x dla x∊<1;+
∞)
czyli masz
2x −1 dla x∊(−
∞;0)
f'(x) = −2x+1 dla x∊(0;1)
2x+1 dla x∊(1;+
∞)
istnienie pochodnej dla x
1 = 0 i x
2 = 1
musisz zbadać wprost z definicji
| | f(x)−f(0) | | x2−1−0 | |
limx→0− |
| = limx→0− |
| = |
| | x−0 | | x | |
| | x2−1 | | 1 | |
limx→0− |
| = limx→0− [x − |
| ] = 0 − (−∞) = +∞ |
| | x | | x | |
właściwie prawostronnej już można nie liczyć (będzie +
∞), bo i tak widać, że
pochodna w x
1=0 nie istnieje
(aby istniała prawostronna = lewostronnej = liczbie skończonej)
analogicznie policz
| | f(x)−f(1) | | −x2+x−0 | |
limx→1− |
| = limx→1− |
| = |
| | x−1 | | x−1 | |
| | −x(x−1) | |
limx→1− |
| = limx→1− (−x) = −1 |
| | x−1 | |
| | f(x)−f(1) | | x2−x−0 | |
limx→1+ |
| = limx→1+ |
| = |
| | x−1 | | x−1 | |
| | x(x−1) | |
limx→1+ |
| = limx→1+ (x) = 1 |
| | x−1 | |
lewostronna ≠ prawostronnej
pochodna dla x
2=1 też nie istnieje
jeżeli narysujesz sobie wykres będzie widać, że w punktach 0 i 1 są tzw. ostrza