| 1 | ||
limx→2 (2 + | )1/(x−2) = | |
| x−3 |
| 1 | ||
limx→2 (1+ 1 + | )1/(x−2) = | |
| x−3 |
| x−3 | 1 | |||
limx→2 (1+ | + | )1/(x−2) = | ||
| x−3 | x−3 |
| x−3+1 | ||
limx→2 (1+ | )1/(x−2) = | |
| x−3 |
| x−2 | ||
limx→2 (1+ | )1/(x−2) = | |
| x−3 |
| x−2 | 0 | |||
gdzie limx→x0 f(x) = 0, w tym przypadku f(x) = | = [ | ] = 0, czyli zgadza | ||
| x−3 | −1 |
| x−2 | ||
limx→2 (1+ | )1/(x−2) = | |
| x−3 |
| x−2 | ||
limx→2 [(1+ | )((x−3)/(x−2)] (x−2)/(x−3)(x−2) = e g(x) | |
| x−3 |
| 1 | ||
niech teraz g(x) = U{(x−2){(x−3)(x−2)} ⇒ limx→2 | = −1 | |
| x−3 |
| 1 | ||
⇒ eg(x) = e−1 = | ||
| e |
| 1 | ||
f(x)=(2+ | )1x−2 logarytmujemy obie strony | |
| x−3 |
| |||||||||||
ln(f(x))= | |||||||||||
| x−2 |
| |||||||||||
limx→2[ln(f(x))]=limx→2 | = | ||||||||||
| x−2 |
| |||||||||||
=limx→2 | =H.....=−1⇔ | ||||||||||
| x−2 |
| 1 | ||
limx→2[f(x)]=e−1= | ||
| e |
| ln(1+x) | |
=1 | |
| x |
|
| ||||||||||||||||||||
= | = | ||||||||||||||||||||
| x−2 | x−2 |
| 1 | |||||||||||||||||
= 1 * | ||||||||||||||||||
| x−3 |