Równanie macierzowe
Niko: Rozwiąż równanie macierzowe:
(nie wiem jak narysować macierz, więc podaję w nawiasach okrągłych, to co jest w macierzy)
| | | |
Wynik nie zgadza mi się ciągle z odpowiedzią: X= | |
| | |
Bardzo proszę o pomoc w rozwiązaniu, z góry dziękuję
8 wrz 19:29
Basia: pokaż obliczenia; krok po kroku
8 wrz 19:41
Niko:
| | | | | | | |
X= −0,5 * | * | + N{4 0}{0 4) − | * {1 −3} |
| | | | |
W ostatnim wierszu wyszło mi coś takiego, a z tego co wiem, nie odejmuje się macierze tylko o
takich samych wymiarach. Wynik zupełnie mi się nie zgadza
8 wrz 19:52
Basia: niestety to jest źle
A*X + B*CT = D2+4*I
A*X = D2+4*I − B*CT
X = A−1*[ D2+4*I − B*CT ]
no i kolejność działań
8 wrz 20:10
Niko: Uuu, ok, dzięki za pomoc

!
8 wrz 20:12
Niko: Podstawiam wszystko i liczę:
| | | | | | | | | |
X= −0,5* | * [ | + | − | * {1 −3}] |
| | | | | |
ale wciąż mi się nie zgadza, nie wiem, czy to wina tej macierzy 1x1 {9}, nie wiem co z nią w
zasadzie zrobić, traktuję ją jak skalar, ale czy to nie jest aby błąd?
8 wrz 20:32