Szereg Maclaurina
golo: Czy ktoś potrafi pokazać mi rozwinięcie funkcji cos2x w szereg Maclaurina? Błagam. Nigdzie nie
mogę tego znaleźć.
8 wrz 19:08
Basia:
f(x) = cos2x
f'(x) = 2cosx*(−sinx) = −2sinxcosx = −sin(2x)
f"(x) = −2cos(2x)
f'''(x) = −2*(−sin(2x))*2 = 4sin(2x)
f4(x) = 8cos(2x)
f5(x) = −16sin(2x)
f6(x) = −32cos(2x)
już widać czy jeszcze nie ?
8 wrz 19:15
golo: Ogólnie wiem o co chodzi ale zastanawiam się czemu w odpowiedź jest 12+∑... a nie 1+∑...
Przecież pierwszy wyraz wychodzi 1
8 wrz 19:24
Basia: błąd i tyle
| | −2x2 | | 8x4 | | −32x6 | | 128x8 | |
cos2x = 1 + |
| + |
| + |
| + |
| + ............. = |
| | 2! | | 4! | | 6! | | 8! | |
| | (−1)k*22k−1 | |
1 + ∑k=1,.... |
| x2k |
| | (2k)! | |
8 wrz 19:37
golo: Na taką odpowiedź liczyłem, dzięki
8 wrz 19:46
student: Wskazać pięc pierwszych wyrazów rozwinięcia w szereg McLaurina funcji f(x)=sin2x. Bardzo
proszę o pomoc .
31 sty 09:34