matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
silnia. zadanie- co dalej?
hakunamatata:
(n+2)!−(n−1)!
(n−1)!*n*(n+1)!*(n+2)!−1
=
= ?
(n+1)!
(n+1)!
8 wrz 18:53
Basia:
to nie tak (n+2)! = (n−1)!*n*(n+1)(n+2)
(n−1)!*[n(n+1)(n+2) − 1]
=
=
(n+1)!
n(n+1)(n+2)−1
n(n+1)
i chyba nic dalej
8 wrz 19:11