matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Silnia
hakunamatata:
mam rozwiazane zadanie tylko nie wiem skad sie co wzielo, mianowicie:
(n+1)!−n!
(n−1)!*n(n+1)−(n−1)!*n
=
=
)n−1)!
(n−1)!
[tego nizej juz nie rozumiem]
(n−1)!*[n(n−!)−n]
=
=n
2
−n−n=n
2
−2n
(n−1)!
8 wrz 18:24
hakunamatata:
zle, tam ma byc:
(n−1)!*[n(n−1)−n]
=
(n−1)!
8 wrz 18:26
hakunamatata:
skad to [n(n−1)−n]
8 wrz 18:26
zombi:
Wyciągneli (n−1)! przed nawias tzn. (n+1)!−n! = (n+1)n(n−1)! − n(n−1)! = (n−1)![n(n+1)−n]
8 wrz 18:28