proszę o rozwiązanie :)
abc: zbadaj wymiar przestrzeni liniowej w zależności od parametru p:
V=lin{[p,2,−p] , [1,p,−1] , p,3,−p]}
8 wrz 18:16
Basia:
dla p=0
[0,2,0] [1,0,−1] [0,3,0]
(1) i (3) są liniowo zależne, ale (1) i (2) są liniowo niezależne czyli wymiar = 2
dla p≠0
wektory [p;2; −p] i [p;3; −p] są liniowo niezależne dla każdego p≠0
wymiar musi więc być ≥2
policz wyznacznik
[ p, 2, −p ]
[ 1, p, −1]
[ p, 3, −p]
i zbadaj dla jakiego p będzie = 0
dla tych p wymiar będzie = 2; dla pozostałych będzie = 3
8 wrz 18:46
abc: dziękuję
8 wrz 18:51