Rozwiąż nierówność
kot: Rozwiąż nierówność:
x6−x4−x2+1<0
I ja to robię tak:
x4(x2−1)−(x2−1)<0
(x2−1)(x4−1)<0
No i moje pytanie to jaka powinna być odpowiedź? Bo niby x=1 i x=−1 ale jak powinien wygladać
wykres bo wychodzi chyba ze są to pierwiastki 6−krotne tak?
Proszę o pomoc.
8 wrz 17:56
8 wrz 17:58
Basia:
rozkładamy dalej
(x2−1)(x2−1)(x2+1) < 0
(x2−1)2(x2+1) < 0
a to jest niemożliwe
nierówność nie ma rozwiązania, a wykres nie jest potrzebny
8 wrz 18:00
kot: Ale tutaj oba pierwiastki są 6−krotne, tak?
8 wrz 18:01
kot: Dlaczego to jest niemożliwe?
x2+1 to wiadomo, a ten pierwszy nawias?
8 wrz 18:03
Antek: NO ale zobacz x2−1=(x+1)(x−1)
x4−1= (x2)2−1=(x2−1)(x2+1)=(x−1)(x+1)(x2+1
I teraz (x+1)(x−1)(x+1)(x−1)(x2+1)<0
(x+1)2(x−1)2(x2+1)<0
Z tego x=1 podwojnyi x=−1 podwojny Sprawdz jeszce czy gdzies nie skopalem obliczen
8 wrz 18:07
kot: Teraz rozumiem, dzięki!
8 wrz 18:10
Antek: Basia ma racje .
Nie mysle. czs odpoczac i

Przeciez kwadrat liczby nie moze byc liczba ujemna . A tak ladnie mi sie to rozwiazywalo
8 wrz 18:12
Antek: Zobacz (x2−1)<0 to sprzecznosc tak samo jak (x2+1)<0 tez sprzecznosc
8 wrz 18:14
Basia:
Antek idź pod prysznic

(x
2−1) < 0 to
nie jest sprzeczność
(x
2−1)
2 < 0 to sprzeczność
8 wrz 18:16
Antek: Ide
Basiu 
a potem przeczytam wnuce jakas bajke . Lubi sluchac jak sie jej czyta
8 wrz 18:25
Basia: To świetnie. Czytaj jej jak najwięcej

Pozdrowienia i całuski dla mądrej wnuczki
8 wrz 18:30