Basia:
k → n czyli |Ω| = n
k
A = do każdego wagonu wsiądzie przynajmniej jeden pasażer
łapiemy byle kogo i wrzucamy go do wagonu nr 1
mamy k możliwości
znowu łapiemy byle kogo i wrzucamy go do wagonu nr 2
mamy k−1 możliwości
.........................................
łapiemy byle kogo i wrzucamy go do wagonu nr n
mamy k−(n−1) = k−n+1 możliwości
resztę czyli k−n pasażerów rozmieszczany dowolnie czyli mamy n
k−n możliwości
ostatecznie mamy: k*(k−1)*.....*(k−n+1)*n
k−n
| | k*(k−1)*.....*(k−n+1)*nk−n | |
P(A) = |
| = |
| | nk | |
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
drugi sposób:
| | | |
wybieramy n pasażerów spośród k czyli | sposobów |
| | |
numerujemy ich liczbami od 1 do n (wagony) czyli n! sposobów
reszta czyli k−n dowolnie co daje n
k−n
ostatecznie mamy:
jak się przeliczy jest to samo