rachunek różniczkowy
yayy: rachunek różniczkowy, 3rząd
może ktoś podpowiedzieć jak zabrać się za to równanie

y"' + 4y'=6x
jaką metodę tu użyć ?
8 wrz 17:19
Krzysiek: zwykłe równanie liniowe niejednorodne.
zacznij od rozwiązania równania jednorodnego i rozwiązania równania charakterystycznego
8 wrz 17:32
yayy: czyli..
mam za y''' podstawic np r3 i za y' podstawic r i przyrownac do 0 ?
8 wrz 17:50
yayy: y'''+4y'=0
r
3+4r=0
r(r
2 + 4)=0
Δ=−16
r
1=2i
r
2=−2i
r
3=0
y
j = C
1 cos(2x)+ C
2 sin(2x) + C
3
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
r(x)=6x
y
p=Ax
2+Bx+C
y'
p=Ax+B
y"
p=A
y'''
p=0
4Ax+4B=6x
B=0
| | 6 | |
y=C1 cos(2x)+ C2 sin(2x) + C3 + |
| x2 ? ? ? |
| | 4 | |
8 wrz 18:00
yayy: ups jest błąd przy pochodnej....
y'
p=2Ax+B
8Ax+4B=6x
B=0
8 wrz 18:11