Liczby rzeczywiste
Kamix: Proszę o pomoc w usunięciu niewymierności z mianownika w takich dwóch przykładach:
8 wrz 17:15
Basia:
a
3−b
3 = (a−b)(a
2 + ab + b
2)
a =
3√2 b = 3
i masz
| 4 | | 4(3√4 + 33√2 + 9) | | 4(3√4+33√2+9) | |
| = |
| = − |
| |
| 3√2−3 | | 2−27 | | 25 | |
drugie tak samo
stosujesz wzór
a
3+b
3 = (a+b)(a
2 − ab + b
2)
a =
3√3 b = 2
policz teraz sama
8 wrz 17:21
Kamix: Dziękuję Basiu, zaraz wstawię wynik to sprawdzisz ; p
8 wrz 17:28
Kamix: W przykładzie b wyszedł mi wynik:
8 wrz 17:36