jedn.
eh: Czy w treści zadania jest błąd?
Otóż mam takie zadanie: Dane są odcinki AB oraz CD, gdzie A(4,1), B(2,5), C(0,−1), D(−2,3) .
Wyznacz taką jednokładność Js O, by Js (AB) = CD
Sprawdziłam czy zachodzi jednokładność. WYszło mi , że wektor AB ma współrzędne [−2,4] , wektor
CD ma takie same, czyli skala jednokładności wynosi 1
W odpowiedzi natomiast jest uwzględniona skala −1.
8 wrz 16:44
Basia:

fioletowe się nie przetną
przetną się zielone
i teraz masz:
SD
→ = −1*SA
→
SC
→ = −1*SB
→
czyli jest to jednokładność o skali
−1
8 wrz 16:52