Wyznaczyć ( o ile istnieją ) ekstremum lokalne funkcji
Daniel: Problem z ekstemum. Wyzaczyć o ile istnieją ekstremum lokalne funkcji:
f(x,y)= x2+xy+y2−24lnx+4
Z góry wielkie dzięki za pomoc.
8 wrz 16:26
Basia: z czym masz problem ?
8 wrz 16:29
Daniel: Chciałbym zobaczyć po kolei obliczenia żeby sprawdzić czy dobrze rozwiązałem
8 wrz 16:30
Daniel: Najbardziej zależy mi na sprawdzeniu wartości x i y
8 wrz 16:33
Basia:
x>0
| | 1 | | 24 | |
f'x = 2x+y−24* |
| = 2x + y − |
| |
| | x | | x | |
f'
y = x + 2y
x+2y = 0
z (2) x = −2y
podstawiam do (1)
−5y
2 + 12 = 0
5y
2 − 12 = 0
(
√5y −
√12)(
√5y +
√12) = 0
| | √12 | | 2√3 | | 2√15 | |
y = |
| = |
| = |
| |
| | √5 | | √5 | | 5 | |
lub
| | √12 | | 2√3 | | 2√15 | |
y = − |
| = − |
| = − |
| |
| | √5 | | √5 | | 5 | |
wiesz co dalej ?
8 wrz 16:40
Daniel: oki dzięki wielkie już wszystko wiem
8 wrz 16:43