objętośćm brył
Róża: Oblicz objętość bryły ograniczonej powierzchniami:
a) 4z=16−x2−y2 z=0 x2+y2=4 y=0 y≥0
b)z=1+x+y z=0 x=0 x=2 y=0 y=4
8 wrz 15:54
Krzysiek: a) przejdź na współrzędne walcowe/biegunowe
wtedy granice całkowania dla 'z' to:
[0,1/4(16−r2)]
aby wyznaczyć granice całkowania dla 'x' i 'y' zrzutuj tą bryłę na płaszczyznę OXY (połowa koła
o promieniu 2)
b) granice już masz dane wystarczy policzyć odpowiednią całkę (najpierw całkując po 'z' )
8 wrz 16:02
Róża: | | r2 | |
czyli w a) bedą granice całkowania x∊[−2:2] y∊[0;2] z∊[4− |
| ] ? mógłbyś mi rozpisać tą |
| | 4 | |
całke?
8 wrz 16:30
Róża: w b) mi wyszło 32. To dobrze?
8 wrz 16:42
Krzysiek: a) źle przecież takie granice całkowania dla 'x' i 'y' dają prostokąt a nie koło...
b) jak wpisałem do wolframa tyle samo wyszło.
8 wrz 16:46
Róża: połowa koła nad osią x o środku (0,0) promieniu 2, mam przejść na współrzędne biegunowe r∊[0;2]
α∊[0, 2π]?
8 wrz 17:08
Krzysiek: skoro y≥0 to α∊[0,π]
8 wrz 17:11
Róża: ok dzięki wielkie, jak sie nie pomyliłam to wynik mi wyszedł 7π
8 wrz 17:36