2. Posługując się wykresami odpowiednio dobranej funkcji rozwiąż nierówność: a)
kamcia: Witam mam do zrobienia zadanko z funkcji proszę o wytłumaczenie

bo nauczyciel nic nawet nie
wyjaśnił na lekcji , a co do nierówności to mam problemy

Z góry dzięki za pomoc

2.
Posługując się wykresami odpowiednio dobranej funkcji rozwiąż nierówność:
http://www.matematyka.pl/261988.htm ( zadanie 2 pod. a i b) tutaj jest link do zadania próbowałam coś zrozumieć ale nie bardzo
mam nadzieję że wytłumaczycie , mam rozwiązać tą nierówność czy jak?
8 wrz 15:46
Basia:

2a.
f(x) = |x|
rysujesz wykresy tych funkcji i z wykresu odczytujesz rozwiązanie
widzimy, że ten punkt wspólny to dodatnie rozwiązanie równania
2x
2 = 1
f(x) ≥ g(x) czyli niebieskie jest wyżej niż czerwone lub mają tę samą wartość
| | √2 | |
f(x) ≥ g(x) ⇔ x∊(−∞;0)∪< |
| ;+∞) |
| | 2 | |
2b identycznie (jest łatwiejsze)
8 wrz 15:58
kamcia: ale w odp. jest zupełnie inaczej : (−∞,−2>u<6,∞) , prosze mi powiedziec czy ta nierówność
nalezy rozwiązać?
8 wrz 17:25
Basia: nie; przecież masz wyraźnie napisane
Posługując się wykresami...
a odpowiedź jest inna, bo gdzieś mi zginęło +3 z prawej strony
| | 1 | |
spróbuj poprawić podstawiając g(x) = |
| +3 |
| | 2x | |
8 wrz 17:33
kamcia: aha okej

ale i tak musze to przekształcić przecież prawda?
8 wrz 17:37
kamcia: to równanie które powstało
8 wrz 17:38
kamcia: mniej więcej rozumiem jak bd miała jeszcze jakiś problem do tego zad. bd pisac , ale dziękuje
bardzo za pomoc i chęci
8 wrz 17:40
Basia:
kamcia a to nie ma być po prostu
| | 1 | | 1 | |
|x| > |
| x+3 (nie |
| ) ? |
| | 2 | | 2x | |
wynik, który podałaś do tego pasuje, nie do tego co napisałaś
8 wrz 17:43
kamcia: | | 1 | |
ma byc tak : |x|≥ |
| + 3 i odp. jest do tego (−∞,−2>u<6,∞) |
| | 2 | |
8 wrz 17:47
Basia:
2x = x + 6
x = 6
−2x = x+6
−3x = 6
x = −2
| | 1 | |
|x| ≥ |
| x + 3 ⇔ x∊(−∞; −2> ∪ <6;+∞) |
| | 2 | |
tak masz to robić, bo takie masz polecenie
ale oczywiście takie nierówności można również rozwiązywać algebraicznie (bez wykresów)
8 wrz 17:52
kamcia: okej , dziękuję jeszcze raz

, a mam jeszcze pytanie jeżeli mam zad. tego typu ale z
równością to mogę przedstawić rozwiązania w tabelce chodzi mi o argumenty i wartości ?
8 wrz 18:05
Basia: nie; skąd wiesz czy nie będzie jakiegoś rozwiązania > 1 000 000 000 0000
chyba, że masz coś innego na myśli
oczywiście do narysowania wykresu możesz się posłużyć tabelką częściową
8 wrz 18:13
kamcia: tak miałam na mysli tabelkę częściową , a mam już ostatnie pytanie

jeżeli chodzi o
rozwiązanie równości również posługując się wykresem " 2x+5=−3x−5 " , to lewą stronę równania
traktuję jako jedną funkcję, a prawą stronę jako druga funkcję? prawda ? i dla ułatwienie
robię tabelkę?
8 wrz 18:17
Basia: tak

chociaż oczywiście tutaj o wiele łatwiej po prostu rozwiązać
8 wrz 19:00
kamcia: wiem ale gośc z matmy preferuje tak jak jest w poleceniu także nie mam zbytnio nic do gadania
xd , dzięki jeszcze raz, zrobiłam zadanie już do końca także bez Twojej pomocy ani rusz

pozdrawiam
8 wrz 19:05