matematykaszkolna.pl
2. Posługując się wykresami odpowiednio dobranej funkcji rozwiąż nierówność: a) kamcia: Witam mam do zrobienia zadanko z funkcji proszę o wytłumaczenie emotka bo nauczyciel nic nawet nie wyjaśnił na lekcji , a co do nierówności to mam problemy Z góry dzięki za pomocemotka 2. Posługując się wykresami odpowiednio dobranej funkcji rozwiąż nierówność: http://www.matematyka.pl/261988.htm ( zadanie 2 pod. a i b) tutaj jest link do zadania próbowałam coś zrozumieć ale nie bardzo mam nadzieję że wytłumaczycie , mam rozwiązać tą nierówność czy jak?
8 wrz 15:46
Basia: rysunek 2a. f(x) = |x|
 1 
g(x) =

2x 
rysujesz wykresy tych funkcji i z wykresu odczytujesz rozwiązanie widzimy, że ten punkt wspólny to dodatnie rozwiązanie równania
 1 
x =

2x 
2x2 = 1
 1 
x2 =

2 
 2 
x =

2 
f(x) ≥ g(x) czyli niebieskie jest wyżej niż czerwone lub mają tę samą wartość
 2 
f(x) ≥ g(x) ⇔ x∊(−;0)∪<

;+)
 2 
2b identycznie (jest łatwiejsze)
8 wrz 15:58
kamcia: ale w odp. jest zupełnie inaczej : (−,−2>u<6,) , prosze mi powiedziec czy ta nierówność nalezy rozwiązać?
8 wrz 17:25
Basia: nie; przecież masz wyraźnie napisane Posługując się wykresami... a odpowiedź jest inna, bo gdzieś mi zginęło +3 z prawej strony
 1 
spróbuj poprawić podstawiając g(x) =

+3
 2x 
8 wrz 17:33
kamcia: aha okej emotka ale i tak musze to przekształcić przecież prawda?
8 wrz 17:37
kamcia: to równanie które powstało
8 wrz 17:38
kamcia: mniej więcej rozumiem jak bd miała jeszcze jakiś problem do tego zad. bd pisac , ale dziękuje bardzo za pomoc i chęci emotka
8 wrz 17:40
Basia: kamcia a to nie ma być po prostu
 1 1 
|x| >

x+3 (nie

) ?
 2 2x 
wynik, który podałaś do tego pasuje, nie do tego co napisałaś
8 wrz 17:43
kamcia:
 1 
ma byc tak : |x|≥

+ 3 i odp. jest do tego (−,−2>u<6,)
 2 
8 wrz 17:47
Basia: rysunek
 1 
x =

x+3 /*2
 2 
2x = x + 6 x = 6
 1 
−x =

x+3 /*2
 2 
−2x = x+6 −3x = 6 x = −2
 1 
|x| ≥

x + 3 ⇔ x∊(−; −2> ∪ <6;+)
 2 
tak masz to robić, bo takie masz polecenie ale oczywiście takie nierówności można również rozwiązywać algebraicznie (bez wykresów)
8 wrz 17:52
kamcia: okej , dziękuję jeszcze raz emotka , a mam jeszcze pytanie jeżeli mam zad. tego typu ale z równością to mogę przedstawić rozwiązania w tabelce chodzi mi o argumenty i wartości ?
8 wrz 18:05
Basia: nie; skąd wiesz czy nie będzie jakiegoś rozwiązania > 1 000 000 000 0000 chyba, że masz coś innego na myśli oczywiście do narysowania wykresu możesz się posłużyć tabelką częściową
8 wrz 18:13
kamcia: tak miałam na mysli tabelkę częściową , a mam już ostatnie pytanie emotka jeżeli chodzi o rozwiązanie równości również posługując się wykresem " 2x+5=−3x−5 " , to lewą stronę równania traktuję jako jedną funkcję, a prawą stronę jako druga funkcję? prawda ? i dla ułatwienie robię tabelkę?
8 wrz 18:17
Basia: tak emotka chociaż oczywiście tutaj o wiele łatwiej po prostu rozwiązać
8 wrz 19:00
kamcia: wiem ale gośc z matmy preferuje tak jak jest w poleceniu także nie mam zbytnio nic do gadania xd , dzięki jeszcze raz, zrobiłam zadanie już do końca także bez Twojej pomocy ani rusz emotka pozdrawiam emotka
8 wrz 19:05