:P
dominika: liczbe m przy dzieleniu przez 3 daje reszte r a liczba n przy dzieleniu przez 3 daje reszte s
a) r=2, s=2
Oblicz reszte z dzielenia przez 3 liczby
1) p=m+n
2)q=m*n
8 wrz 15:32
Jolanta : m=3k++s=3k+2
n=3t+s=3t+2
p=m+n=3k+2+3t+2=3k+3t+3+1=3(k+t+1)+1
g=m*n=....
8 wrz 15:47
dominika: nie rozumiem
8 wrz 15:54
Jolanta : czego nie rozumiesz ?
8 wrz 16:00
dominika: czemu nie jest m/3=r ? wszystkiego ni rozumiem
8 wrz 16:02
dominika: ?
8 wrz 16:08
Jolanta :
k i t to sa dowolnie wybrane liczby naturalne
np k=1
m=3*1+2=5 jeżeli m=5 po podzieleniu przez 3 otrzymasz 1 i resztę 2
k=2
3*2+2=8 m=8 po podzieleniu przez 3 otrzymujesz 2 i reszte 2
Twój zapis byłby prawdziwy tylko dla m=6. Zresztą nie ma w nim reszty tylko wynik
a ma być prawdziwy dla wieluuuuuu liczb
8 wrz 16:19