TRYGONOMETRIA
To jest za trudne: | | 1 | |
|
| + cosx = cos 2x +1  |
| | cosx | |
8 wrz 15:32
fx: Zasady kultury osobistej obligują aby chociaż się przywitać...
| 1 | | 1 | | cos2x | |
| + cos x = |
| + |
| = ... |
| cos x | | cos x | | cosx | |
8 wrz 15:54
PW: A tak w ogóle − to miała być tożsamość trygonometryczna, czy równanie do rozwiązania?
8 wrz 16:31
To jest za trudne: równanie panowie
8 wrz 16:48
To jest za trudne:
8 wrz 17:14
PW: Zakładamy cosx≠0 (z uwagi na mianownik)
Równanie jest równoważne następującemu:
mamy wiec równanie typu
Oznacza to, że a=0 lub b=1.
Pierwszy człon alternatywy jest fałszywy, bo cos
2x+1>0. Pozostaje
cosx=1
Dalej To jest za trudne.
9 wrz 01:04