Pochodna cząstkowa
Anita: Witam chcialabym zapytać o wynik pochodnej cząstkowej (d3f)/dydx2 funkcji
f(x,y)= y cos(x−y).
Wg moich obliczeń otrzymalam wynik (exy)/xy * [1x −1].
Czy ten wynik jest poprawny?
8 wrz 15:25
Anita: ops. wynik innej pochodnej podalam.
−cos(x−y)−ysin(x−y)
8 wrz 15:36
Basia:
| df | |
| = y*(−sin(x−y)) = −ysin(x−y) |
| dx | |
| df3 | |
| = −1*cos(x−y) + (−y)*(−sin(x−y))*(−1) = −cos(x−y) − ysin(x−y) |
| dydx2 | |
zgadza się
8 wrz 15:41
Roxi: A nie czasami tak:
d
3f/dydx
2= 0*cos(x−y)+(−y)sin(x−y)=− y sin(x−y)

w końcu y traktujemy jak liczbe prawda?
czyli jej pochodna to 0 a nie 1.
8 wrz 15:51
Anita: x jako liczbe
8 wrz 16:05
Basia:
jeżeli najpierw liczysz po y to nie traktujesz y jak liczby
| df | |
| = (y)'*cos(x−y) + y*(cos(x−y))' = 1*cos(x−y) + y*(−sin(x−y))*(−1) = |
| dy | |
cos(x−y) + y*sin(x−y)
teraz liczysz po x, czyli y jest liczbą
taj jak tu: (5x
2)' = 5*(x
2) = 5*2x = 10x
liczba "wyskakuje" przed pochodną
| df2 | |
| = −sin(x−y) + y*cos(x−y) |
| dydx | |
i znowu po x
| df3 | |
| = −cos(x−y) + y*(−sin(x−y)) = −cos(x−y) − y*sin(x−y) |
| dydx2 | |
i nie ma inaczej
8 wrz 16:15