Przekształcenie wykresów funkcji
michał: W trójkącie abc dane są A(−7 −1) B(5 1) oraz wektor BD [−9 1] gdzie D to środek boku AC. Oblicz
współrzędne punku D oraz dł boku AC.
Może ktoś mi to wytłumaczyć bo z funkcji jestem słaby
Mila:

To jest zadanie z geometrii analitycznej.
A(−7 ,−1) , B(5, 1)
BD
→[−9,1]
C=(x
c,y
c)
| | −7+xc | | −1+yc | |
D=( |
| , |
| ) wsp. środka AC |
| | 2 | | 2 | |
| | −7+xc | | −1+yc | |
BD→=[ |
| −5, |
| −1]=[−9,1]⇔ |
| | 2 | | 2 | |
| −7+xc | | −1+yc | |
| −5=−9 i |
| −1=1 |
| 2 | | 2 | |
stąd
x
c=−1 i y
c=5⇔C=(−1,5)
| | −7−1 | | −1+5 | |
D=( |
| , |
| )=(−4,2) |
| | 2 | | 2 | |
|AC|=
√(−1+7)2+(5+1)2=...dokończ