prosze o pomoc
dominika: uzasadni i wytłumacz j ze suma trzech kolejnych liczb podzielnych przez 3 jest podzielna przez
9
8 wrz 14:51
Saizou : liczba podzielna przez 4 jest w postaci: 3k, k∊C
trzy kolejne liczby podzielne przez 3 to
3k−3, 3k, 3k+3
ich suma to
3k−3+3k+3k+3=9k gdzie k∊C c.b.d.u
8 wrz 14:54
dominika: nie rozumiem
8 wrz 14:55
Eta:
3n, 3n+3, 3n+6 −−− trzy kolejne liczby całkowite podzielne przez 3
3n+3n+3+3n+6= 9n+9= 9(n+1) −−− jest podzielna przez 9
8 wrz 14:55
dominika: a czemu jest 3 przy n a nie np 2 albo 6
8 wrz 14:57
dominika: ?
8 wrz 15:03
w.: 3*jakas liczba zapewnia nam, że wynik tego iloczynu jest liczba podzielna przez trzy, dlatego
3n
8 wrz 15:04
dominika: aaa juz rozumiem
8 wrz 15:06
w.: no to super
8 wrz 15:08