Rozwiąż układ równań liniowych
Dixon:
2x + y − z = 3
x − 3y + z = −1
x − 2y − 2z = 2
8 wrz 14:50
Trivial:
(1) 2 1 −1
3
(2) 1 −3 1
−1
(3) 1 −2 −2
2
(1) ← (1) + (2)
(3) ← (3) + 2*(2)
(1) 3 −2 0
2
(2) 1 −3 1
−1
(3) 3 −8 0
0
(3) ← (3) − (1)
(1) 3 −2 0
2
(2) 1 −3 1
−1
(3) 0 −6 0
−2
| | 2+2y | | 2+(2/3) | | 8 | |
(1): 3x − 2y = 2 → x = |
| = |
| = |
| |
| | 3 | | 3 | | 9 | |
| | 8 | | 8 | |
(2): x − 3y + z = −1 → z = −1 + 3y − x = −1 + 1 − |
| = − |
| |
| | 9 | | 9 | |
| | 8 | | 1 | | 8 | |
(x,y,z) = ( |
| , |
| , − |
| ) |
| | 9 | | 3 | | 9 | |
8 wrz 15:06
Dixon: Dziękuje
8 wrz 15:37