sprawdź. prosze o pomoc
ania: wykaż, że liczba 7
100−7
99−2 * 7
98 jest podzielona przez 10
może mi ktoś wytłumaczyć to ?
8 wrz 14:21
ICSP: czyli musisz ja zapisać w postaci 10 * k gdzie k ∊ C
Postaraj się coś wyłączyć przed nawias
8 wrz 14:23
Saizou : 798(72−7−2)=798(49−7−2)=798*40=798*4*10=10t, t=798*4 i t∊C
8 wrz 14:23
ania: dziękuje

ale nie rozumiem wgl tego nie wiem co skąd sie bierze ;c wzór jest jakiś czy coś ;?
8 wrz 14:28
Saizou : po prostu wyciągnięte przed nawias zostało 798
8 wrz 14:29
ania: czyli najmniejszą potęge mam wyciągnąć przed nawias ? a dlaczego to 40 rozbijamy na 4*10 ?
8 wrz 14:33
Saizou : żeby pokazać podzielność przez 10
8 wrz 14:43
ania: okok a to "t" to co to ;?
8 wrz 14:46
ania: a coś takiego jak zrobić ? 3*57 + 2*58+59 jest podzielona przez 19
8 wrz 14:49
Saizou : zrób analogicznie
8 wrz 14:50
Saizou : a żeby liczba a była podzielna przez liczbę b to liczbę a można przedstawić w postaci a=b*t,
gdzie t to liczba całkowita
8 wrz 14:51
ania: 157 + 108 + 59=157(10 +52)=157*35= i co dalej ? ;c
8 wrz 14:54
Janek191:
3*57 + 2*58 + 59 = 57 *( 3 + 2*5 + 52) = 57 *( 3 + 10 + 25) = 57* 38 = 19*2*57
8 wrz 14:56
Saizou : źle, nie ma takiego prawa, które by mówiło że
a*bk=(a*b)k dla k≠1
wiec trzeba wyciągnąc przed nawias 57 i zobaczyć co wtedy zostanie w nawiasie
8 wrz 14:57
Janek191:
@Ania
Rób tak jak Saizou lub tak jak ja
8 wrz 14:59
ania: aha dziękuje
8 wrz 15:00