Potęga o wykładniku całkowitym. Wykonaj działania.
bartek.123: | 485 * 2−8 | |
| |
| 72−7 * 24 16 * 16−4 * 2−2 | |
tam wszędzie są potęgi, czasem nie wychodzą
8 wrz 14:20
Basia:
2416 piszesz tak: 24znakpotęgi(daszek){16}
i w czym problem ?
8 wrz 14:29
bartek.123: problem w rozwiązaniu tego.
8 wrz 14:37
Eta:
| | 485*727*1616*22 | |
... = |
| = |
| | 28*2416 | |
= (16*3)
5 *(9*8)
7*(2
4)
4*2
2}{2
8*(3*8)
16}=
| | (24)5*35*(32)7*(23)7 *214*22 | |
= |
| = ............ = 216 |
| | 28*316*(23)16 | |
teraz spróbuj dokończyć
8 wrz 14:50
Eta:
Echh ... poprawię zapis:
| | (16*3)5*(9*8)7*(24)4*22 | |
..= |
| = |
| | 28*(3*8)16 | |
| | (24)5*35*(32)7*(23)7*216*22 | |
= |
| = |
| | 28*316*(23)16 | |
| | 220*221*218*35*314 | | 259*319 | |
= |
| = |
| =..... |
| | 28*248*316 | | 256*316 | |
8 wrz 15:02
bartek.123: DZIĘKI <3
8 wrz 15:26